Notícies, Uncategorized, XVIII AHistòriaR

La XVIII Assemblea d’Història de la Ribera se celebrarà en Castelló en el mes d’octubre de 2018

Vva. de Castellón acollirà la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera. El Secretariat Permanent d’aquest encontre comarcal d’historiadors, després d’haver confirmat la candidatura de Villanueva de Castellón per a organitzar aquesta nova edició, informa ara que tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 d’octubre del 2018 i que el tema monogràfic triat per a aquest any serà «L’ensenyament a la Ribera de Xúquer», tema en el qual s’inclouran aspectes com: centres educatius (parvularis, escoletes, col·legis, instituts, acadèmies, centres universitaris, conservatoris, etc.); sistemes educatius i la seua repercussió en la pràctica docent; les experiències d’innovació pedagògica; educació, instrucció i cultura en àmbits no regulats; el personal docent, catàlegs i biografies; la contribució a la normalització lingüística; edicions de material curricular; reglaments i ordenances municipals sobre educació; aules de gramàtica medievals i modernes; la impremta a l’escola; arquitectura escolar; i qualsevol altre aspecte relacionat amb l’ensenyament a la nostra comarca tractat des d’un punt de vista històric. Es tracta d’un tema molt interessant per a ponents i comunicants que, de segur, ens oferiran noves aportacions i reflexions sobre l’ensenyament al llarg de la història.

L’Assemblea d’Història de la Ribera és un consolidat encontre d’historiadors, investigadors, especialistes universitaris, professionals de l’ensenyament i estudiosos, que se celebra des de l’any 1980 a la comarca en el qual es tracten sobretot temes històrics centrats en la Ribera, incloent les dos Riberes, l’Alta i la Baixa. L’Assemblea sol tindre una periodicitat de dos anys i compta amb el suport de la Universitat de València. Les dèsset localitats que han acollit fins ara aquest esdeveniment són, per ordre cronològic: Sueca, Algemesí, Carcaixent, l’Alcúdia, Almussafes, Alzira, Sumacàrcer, Cullera, Benifaió, Antella, Corbera, Guadassuar, Llombai, Alginet, Benimodo, Albalat i la Pobla Llarga.

L’Assemblea, que l’any vinent complirà 38 anys, s’estructura en dos seccions diferenciades: una secció miscel·lània, dividida en els apartats de fonts i metodologia, arqueologia i prehistòria, història antiga, història medieval, història moderna, història contemporània, història de l’art i geografia, i una altra secció monogràfica, que centra la seua atenció en un aspecte històric concret al llarg de les diferents èpoques, secció on ja s’han tractat monogràfics com el regadiu, l’organització del territori, torres i castells, vies de comunicació, riuades i inundacions, la casa, fires i mercats, l’expulsió dels moriscos, l’organització del treball, la música, la sanitat i, últimament, el poblament dispers, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera del Xúquer.

Al llarg de quasi quaranta anys d’existència, l’Assemblea ha deixat com a llegat centenars de comunicacions recollides en diferents llibres, valuoses aportacions per a la recuperació del nostre passat i l’enriquiment del nostre patrimoni cultural.

XVIII Assemblea d’Història de la Ribera





Deixa un comentari