Notícies, Uncategorized, XVIII AHistòriaR

Membres del Secretariat Local de l’Assemblea d’Història de la Ribera revisen el 25 d’abril i les seues conseqüències a Castelló

El passat dimecres 25 d’abril, una xarrada a càrrec de Vicent Ferrer Pérez inaugurava l’exposició documental sobre “El 25 d’Abril i la Guerra de Successió”. Els més de 60 castellonencs i castellonenques assistents van poder escoltar amb expectació el relat d’aquella època encara poc coneguda i, a continuació, van poder veure l’exposició preparada per Vicent Bravo, Vicent Ferrer i Valerià Benetó, tots tres membres del Secretariat local de la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera, a partir dels fons de què disposa l’Arxiu Històric Municipal i l’Arxiu de la Reial Séquia d’Escalona. Tant l’acte com la mostra es van realitzar al segon pis de l’Obrera, nova seu de la Biblioteca Pública Municipal de Castelló, en unes instal·lacions magnífiques recentment estrenades.

Valerià Benetó va presentar l’acte i, després d’explicar el motiu que havia convocat tots els assistents, va cedir la paraula al senyor alcalde. Òscar Noguera, en nom de la corporació, va expressar la seua satisfacció per l’interés del públic i va aprofitar l’avinentesa per a reiterar l’interés personal i del seu equip de govern en la conservació, adequació i divulgació de les riqueses de l’Arxiu Històric Municipal, unes riqueses que es poden veure després reflectides en diversos treballs d’investigació o en conferències o mostres com la que podien contemplar en aquell mateix lloc.

Precedida d’una breu presentació per part de Valerià, va prendre la paraula Vicent Ferrer Pérez, professor d’Història i arxiver municipal de Castelló, qui, amb un to didàctic, va anar desgranant la informació sobre una guerra de la qual a penes es coneix “la batalla d’Almansa” i “la crema de Xàtiva”. Va explicar amb detall la repressió que va sofrir la vila de Castelló durant la postguerra a causa del seu posicionament amb el partit austriacista. Fou una repressió no justificada, per descomptat, asfixiant en l’aspecte econòmic i amb efectes en els àmbits cultural i simbòlic. Castelló era una població vençuda i, per tant, se li van imposar durant molts anys uns impostos que moltes vegades superaven tres vegades el pressupost municipal anual. D’altra banda, es va abolir el privilegi de Vila Reial de 1587 i se la va sotmetre a Carcaixent com a una simple “aldea”. Per últim, Vicent Ferrer va parlar sobre la censura i repressió del valencià entre els nostres avantpassats i com es pot comprovar de forma clara en els documents del nostre arxiu municipal.

Òscar Noguera, Vicent Ferrer i Valerià Benetó

Un col·loqui breu va posar el punt final a la xarrada i, a continuació, els assistents van poder examinar amb calma els documents de la mostra. Els visitants de l’exposició, que ha estat oberta fins al 2 de maig, han quedat sorpresos per la gran quantitat d’informació de què disposem en els arxius locals. Igualment, han comentat que la manera de presentar una part d’aquest material abundant, els ha fet descobrir aspectes de la història de la Guerra de Successió i les seues conseqüències al nostre poble des d’un punt de vista molt pròxim i molt interessant.–

XVIII Assemblea d’Història de la Ribera




Deixa un comentari